Bakalie – niezastąpiony dodatek do ciast

Bakalie – niezastąpiony dodatek do ciastDomowe ciasto zachwyca niezwykłym aromatem i wyjątkowym smakiem, a co ważniejsze, jest pozbawione popularnych ulepszaczy smaku i środków konserwujących, co bez wątpienia korzystnie wpływa na jego jakość.

Doskonałym dodatkiem do ciast są bakalie – suszone, mielone, kandyzowane, w syropie. Można je dodawać do ciasta, kremów, a także wykorzystać jako oryginalną ozdobę.

Ciasta nie tylko na święta

Ciasta z dodatkiem bakalii kojarzą się przede wszystkim z rodzinnymi świętami, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystywać je również podczas wykonywania codziennych wypieków.

Na rynku dostępne są różne rodzaje bakalii, wiele dodatków można wykonać samodzielnie – przykładem może być tutaj kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, suszone śliwki, morele, mielone orzechy lub migdały i wiele innych.

Do najpopularniejszych bakalii bez wątpienia należą rodzynki, wiórki kokosowe, a także kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa. W bardziej ekskluzywnych wypiekach można znaleźć migdały mielone lub w postaci płatków oraz różne rodzaje orzechów. Połączenia poszczególnych bakalii mogą być różne, należy jednak zwrócić uwagę, by współgrały pod względem smakowym z charakterem ciasta. Bakalie można dodawać zarówno do ciasta, jak i kremów, sprawdzą się także jako efektowna dekoracja.

Zdrowe i smaczne

Bakalie to produkt niskokaloryczny, nie trzeba się więc ich obawiać. Zawierają także naturalny cukier, czyli fruktozę – zdecydowanie lepszy niż popularna sacharoza. Wyjątek stanowią tutaj bakalie w syropie cukrowym oraz kandyzowane, zdecydowanie większą grupę stanowią jednak produkty naturalne – zdrowe i smaczne.

Uniwersalny charakter mają rodzynki oraz wiórki kokosowe – można je dodawać do ciasta drożdżowego, kremów, masy makowej i marcepanowej, a także różnego rodzaju nadzienia. Idealnie podkreślają smak i aromat domowych wypieków, nadając im wyjątkowy i niepowtarzalny charakter.

Wśród zdrowych i wartościowych bakalii znajdują się także suszone śliwki, figi, orzechy, migdały banany oraz kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa – są to dodatki, którymi z całą pewnością warto wzbogacić świąteczny piernik lub keks.

Więcej na temat https://ebakalland.pl/

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *